Monday, December 28, 2009

Ekspresi as Pekerja

Contengan Cik Mussalmah pada 8:19 AM
Saya rasa : 
0 bagi komen
Bila Bos TIADA:


Bila Bos panggil:



Bila kena hadiri mesyuarat:



Bila waktu rehat:



Bila dapat projek baru dari Bos:



Bila tengah cari idea untuk projek baru:



Bila projek yang Bos bagi susah nak buat:



Bila otak jam:



Bila client banyak songeh dan berlagak pandai:



Bila client tukar fikiran saat akhir:



Bila Bos suruh keje lebih masa:



Bila Bos suruh datang pejabat waktu cuti ada projek ‘urgent’:



Bila dah terbuat silap pada projek yang Bos bagi:



Bila projek disiapkan dengan jayanya:



Bila projek gagal:



Bila dapat GAJI:

HAPPENING!!!!


Pastinya inilah ekspresi kita sebagai PEKERJA =)

|| Renung-renungkan dan SELAMAT BEKERJA ||


dengarlah rintihanku

Contengan Cik Mussalmah pada 6:02 AM
Saya rasa : 
0 bagi komen



aku sedeh di saat ini
mengenangkan dia yang pergi
aku kesunyian
kalau nak diikutkan hatiku ini
mahu saja aku cari yang laen

tapi apakan daya..
aku sedar dgn statusku ini
tidak mempunyai rupa
tidak punyai harta..
kata pendeknya,
aku tiada DUET..

apakah nasibku ini
tiada tempat untuk bermanja
tiada tempat untuk meluah rasa
ohhh.... kejamnya dunia

siapakah yang mengerti penderitaanku ini?
siapakah yang memahami kesunyian ku ini??
siapakah yang boleh berkongsi duka ku ini?

pada yang mengerti penderitaanku ini, tolonglah aku...
pada yang memahami kesunyian ku ini, bantulah aku...
pada yang mahu berkongsi duka ku ini, ringankanlah bebanku...

sesungguhnya di kala ini...
aku sangat sangat memerlukan
SEBUAH HENPON

Ya!! SEBUAH HENPON!
aku ulangi
S.E.B.U.A.H H.E.N.P.O.N
aku memerlukan SEBUAH HENPON

cukuplah untuk menghantar SMS
cukuplah sekadar untuk berbual
tanpa 3G pon aku tidak kisah
asalkan ia adelah SEBUAH HENPON...

aku siyes ni weh!
aku nak henpon!
aku x mampu nk bli sebuah henpon pon skrg!
T.T
henpon aku telah hilang dikebas
setan gond** bertopeng pak guard bank!
aku tgh tensen vs sedeh ni!

korang kesah x?
kalo kesah, sila dermakan henpon2 korang kepada aku
alamat adelah seperti di bawah:

KM 33 Kampung Jeram,
78300 Masjid Tanah,
Melaka.

kalo korang x kisah pon, sila bace post ini
sehingga korang kesah ngan rintihan aku ini

|| hulurkan HENPON, ringankan BEBANKU ||
~hanya Allah yg dapat membalas jasa kalian~
.ameen.

Sunday, December 27, 2009

dunia ku gelap

Contengan Cik Mussalmah pada 5:55 PM
Saya rasa : 
0 bagi komen
ohh... tuhanku...
aku ingin mengadu padamu...

gelapnye duniaku ini dikala ini..
disaat aku menahan sakit yang sungguh menikam perutku...
sehingga keringatku membasahi dahiku yg gebu...
ohh.. tuhan...
tolong kuatkan semangat aku...
tolong kuatkan iman aku...
tolong kuatkan perutku...

dan kini...

kini aku hanya berserah padamu...
dengan sedikit tenaga yang ada..
aku kuatkan langkahku...
semoga aku selamat sampai kepadanya....


ohh... "cik tan" bangunan sebelah...
maaf...
aku terpaksa mencemarkanmu...
untuk melepaskan hajat yang aku pendam...
setelah sekian lama aku bertahan...

fuhhh...
lega....
time kaseh "cik tan"...
aku terhutang budi padamu...


p/s : puisi ini aku tulis sempena ketiadaan air di ofisku... terime kaseh cik tandas bangunan sebelah... =P


musem kawen

Contengan Cik Mussalmah pada 12:34 AM
Saya rasa : 
0 bagi komen
Today, 10 muharram = 27 disember 2009.. sudah 10 hari kite masuk dlm tahun baru hijrah.. lagi 4 hari plak kite akan sambut new year tahun masihi.. 2010

Post aku bukan nak cite pasal new year.. cume disini aku nak wish kepada sahabat2 ku, mungkin arini adelah hari yang begitu bermakna bg mereka... congrats!!

1) Selamat hari lahir diucapkan kepada kak dian.. muge dipanjangkan umo dan dimurahkan rezeki.. ameen... sori, mus malas sgt nk send sms wish besday.. ekekeke... mus mmg malas.. sori ye.. enjoy ur day~~

2) Selamat pengantin baru kepada Kak Ani@K.zuraini atas perkahwinan akk.. sori tak dapat hadir sebab amoy xtau jalan nk g umah akk.. sedehnye... emm... amoy disini mendoakan akk berbahagia hingga ke akhir hayat.. ameen..

3) Selamat pengantin baru juga diucapkan kepada Noor Shuhada Abu Bakar @sahabat skolah ku yang da lame aku tidak jumpe.. camane la rupe ko skrg kan?? [sebenarnya siyes aku totally lupe rupe ko cemane.. yela.. lebeh kurang 10 tahun x jumpa..] aku mmg terharu ko post kad jemputan kat aku.. ingat lagi ko kat aku eh.. tq sahabat~~ kenduri ko jauh sgt.. aku x mampu nk dtg sane... ekekeke... xpela.. sok luse aku pos kan hadiah kawen ko ek... sori syg... Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat~~

4) Selamat pengantin baru buat Abg Khairil Adzhar Selamat, rakan sekerja aku di MictH.. Sori x dpt hadir ke majlis abg sbb sy tak berapa sihat.. moga berbahagia hingga ke anak cucu...

5) buat sahabat2 yang menyambut besday pd bulan 12 ni exspecially kak dian, happy besday amoy ucapkan... semoga kite keep in touch~~ love u all~~

hai... ramai sahabat2 ku yang da kawen and menamatkan zaman bujang mereka... aku? bile ye?? hehee... umur semakin meningkat... emm... ape2 pon aku mendoakan kebahagiaan kalian sehingga ke akhir hayat... dan aku? aku tetap gadis gebu itu yang melalui hari-hariku dengan penuh kesederhanaan... (^_^)

Friday, December 18, 2009

1 muharram 1431 hijrah

Contengan Cik Mussalmah pada 1:35 AM
Saya rasa : 
0 bagi komen
Hari ni 1 Muharram 1431H kan?? now pukul 5.45 petang... hmm... azam baru?? nk tnye lg azam baru aku ke? ado yaii korang ni... segan la aku... x tercapai pon arini.. mudah-mudahan "esok" tercapai... ameen..

emm.. eh, korang nk tahu aktiviti aku pada hari ni x?? emm... da tentula padat sepadat padatnye.. tahun br la kate kan... new towel.. new book.. new cadar... ahahaha.. eh, siyes ni.. mmg new ketige2 benda tu...

okeh.. lets start.. ini le aktiviti aku yg padat tu... kite mule pas maghrib semalam eh...

maghrib : menulis blog ni.. entri yg 1st.. ahahaha...

7.45 pm : balik umah.. then basuh pggan mangkuk.. on9 "jap" dengan berbaju kerje

8.30 pm : still on9.. pkai bj kerje lg

10.30 pm : on9 lg... still berbaju keje

12.30 am : ok.. telah sedar akan kepentingan penjagaan diri.. offline.. trus g mandi..

12.45 am : buat setengah gelas susu.. minum.. gayut tipon jap ngan sape2 yg aku tringin nk call..

12.59 am : tido

1.00 am : mula berdengkur... krohh.. krohh... [aku berazam untuk tidak berdengkor lagi..]

9.30 am : terbangun pagi.. dah pg rupenye.. hmm.. lapa? aku x lapa.. pelikkan?? maseh bergolek2kan dan tido2 ayam.. bukak fesbuk dan blog ni utk tambah jumlah visitor..

10.30 am : basuh pinggan mangkuk lg.. hmm.. anak-anak buah aku mmg taksub ngan pinggan mangkuk..

11.30 am : masuk bilik balik... maen2 lappy.. bukak lagu...

12.30 pm : mula diawang-awangan.. berkarok di bilik bertemankan lappy.. maseh belom ade kesedaran tentang penjagaan diri... oh.. lupe.. anak buahku, Muhammad Hadi Hakim baru pulang dr klinik bersama abahnye... kene POTONG.. ahahaha... muke x bleh blah... warne pucat lesi x hilang lagi... sian, da kne potong...

1.45 pm : kedengaran sayup-sayup kakakku menyediakan lunch untuk aku.. ohh.. i mean untuk anak2 buah aku.. aku? still di bilik dan berkarok dengan perlahan-lahan.. x rase bersalah x tolong.. mmg aku xde mud nk tlg masak...

2.05 pm : mula berasa x sedap mate.. mate ku terase berat... ohhh... keperluan "nap" di tengahari adelah wajib untuk merehat-rehatkan diri.. aku "nap" dlu..

2.06 pm : aku berdengkor lg.... krohh... krohhh

5.30 pm : aku terjaga.. oh... da ptg rupenye... x jadi la nk jogging arini... hujaaannn... @_@ [azam untuk kuruskan badan: usaha x bermula lg... ]

NOW : maseh belum mandi pagi... belum breakfast or lunch apatah lg tea break.. belom kemas katil... maseh on9... maseh berbaju tido.. [aku rase seksi skrg]...

Mcm ni la keadaan aku sewaktu berstatus single n bujang.. Ni aktiviti di mase cuti je yee.. bergantung kepada keadaan.. Ape yg baru dengan kehidupan aku ni?? yeah... seperti aku noted td, new towel [br rasmi mase mandi mlm td].. new book [ bli untuk tulis segala utang-utang bg thn lepas dan thn ni..] and new cadar ...[ aku pau cadar br kakak aku dengan berbekalkan wajahku yg gebu dan belum mandi..]... setakat ni, tu je la yg br dlm hidop aku di tahun br hijrah ni...

aku yakin, esok.. semangat ku akan kembali dari holiday.. so, esok aku akan mandi awal2.. kemas rumah, basuh kete, cuci baju, tlg kakak aku masak, jg anak2 buahku, kemas bilik dan laen-laen.. kot... seperti dulu selalu.. ahahahahaha... tp bergantung kepada tahap kecemerlangan aku esok.. ekekekeke...

tp sebenarnye aku yakin.. sebelum aku akan meninggalkan zaman bujangku dengan jejaka @ teruna @ duda yg 1st melamar aku, aku akan berusaha!! untuk menjadi gadis gebu yang rajin!! gadis gebu yang sistematik!! gadis gebu yang bertanggungjawab!! =.= kepade sesiape yang teringin nk mengubah aku.. cepat-cepatla melamar aku.. wahahaha...

aku tak hipokrit.. itulah aku... aku lah gadis gebu itu...


aku suke tido

Thursday, December 17, 2009

5 minit lagi!

Contengan Cik Mussalmah pada 3:00 AM
Saya rasa : 
0 bagi komen
Countdown : 4.59s

Assalammualaikum semua ...

Hari ini, 17 November 2009 bersamaan 30 Zulhijjah 1430H..

Aku dah menghabiskan seluruh tenaga aku pada petang tadi mencari template comel untuk blog yang aku create untuk kedua kalinye ni.. Jadi, aku nak mulakan tulisan blog aku tepat-tepat masuk tahun baru hijrah. Sepatutnye kini aku berada di hamparan sejadah untuk menunaikan kewajipan sebagai umat Islam dan membaca doa awal tahun kan?? Jangan cepat salah sangka. Bukan aku tak mahu tunaikannye, namun disebabkan keuzuran bulanan ku ini, tidak dapat aku tunaikan kewajipan tersebut. Itulah keistimewaan wanita kan???


Countdown : 3.23s

Sebelum memasuki 1431H ini, aku mengharapkan tahun ini merupakan tahun yang akan memberikan banyak perubahan kepadaku dari semua segi. Kate pendeknye, berubah dari yang kurang baik kepada yang lebih baik. Ameen, mudah-mudahan. Saje aku mahu mula menulis blog ini ketika mahu memasuki tahun baru hijrah. Untuk mendapat Kab Ba Ra Kab Alif Ta Nun (Keberkatan). Moga segala azam, impian, cita-cita dan harapanku untuk tahun baru ini menjadi kenyataan.

Countdown : 1.44s

Ape azam, impian, cita-cita dan harapanku tu?? aish.. mane bole kongsi. biarlah aku je yang simpan. sibuk la kamu ni. Ekekeke... Jangan sibuk bertanyakan azam orang laen, tetapi fokuslah kepada azam diri sendiri. Kerna azam diri sendiri yang perlu kita capai kan? bukannye azam org laen? [aku segan nk kongsi azam baru aku sebenarnye.. takot kene kutuk..ahahaha]............ ape lagi aku nak cakap ni ek di hujung tahun ni??......(terbuang 20 saat)

Countdown : 0.32s

Ohh... lupe la.. aku minta maaf atas segala kesalahan aku kepada sesiapa yang terase hati ngan aku. Sori ye kwn-kwn.. ehhh... Da nak masuk tahun baru.. Last sentence dari aku : Selamat Berkenalan kepada kawan-kawan baru yang baru jumpe blog aku yang "best ke" ni??? kalau da terbace blog ni, kamu da diwajibkan untuk jadi peminat blog aku ni.. ahahahaha... =P

Countdown : 0.00s

Ohhh.... ok... SALAM MAAL HIJRAH YE KWN_KWN... Jom bace Doa Awal Tahun.. @_@ [da bace Doa Akhir Tahun blom?? jgn buat-buat lupe haa...]




 

♥ aku gadis gebu ♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review